ÚvodAktuálna situáciaVyššie trestné sadzby znížili násilnú kriminalitu

Vyššie trestné sadzby znížili násilnú kriminalitu

Zdieľať článok

Daniel Lipšic

Pri diskusii o výške trestných sadzieb sa často objavuje otázka, či vysoké trestné sadzby majú vplyv na vývoj kriminality. Pri násilných trestných činoch je to preukázané.

Počas môjho pôsobenia na Ministerstve spravodlivosti sme najskôr novelou „starého“ Trestného zákona v roku 2003 (zákon č. 171/2003 Z. z.) zvýšili trestné sadzby za vraždy, spáchanie viac trestných činov vo viacčinnom súbehu (asperačná zásada), ako aj pre recidívu pri násilných trestných činoch (zásada trikrát a dosť).

Nová trestná kodifikácia z roku 2005 pokračovala v tomto trende a zvýšila trestné sadzby za všetky násilné trestné činy.

Z priloženej štatistiky (ktorá zahŕňa aj neobjasnené prípady) je zrejmé, že po sprísnení trestných sadzieb prišlo od roku 2003 k postupnému výraznému znižovaniu násilnej kriminality. Nebolo tomu tak z dôvodu, že by si páchatelia násilných zločinov pred spáchaním činu preštudovali nový Trestný zákon. Bolo to preto, že sa nám podarilo dlhodobejšie izolovať nebezpečných páchateľov a najmä recidivistov, ktorí využívali „prestávky vo väzení“ na páchanie ďalších trestných činov. V minulosti totiž nebolo zriedkavé, že páchatelia vzápätí po prepustení z výkonu trestu spáchali ďalší závažný násilný zločin (vrátane vrážd).

Nový Trestný zákon tak zachránil stovky ľudských životov, a vďaka sprísneniu trestov pre násilné trestné činy boli tisíce ľudí ochránené pre celoživotnou traumou spojenou s násilným zločinom.

P.S. Disponujem štatistikami len do roku 2013, avšak predpokladám, že MV SR má aj aktuálne štatistiky.

zdroj: Facebook

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

O nás

V súčasnej dobe stále viac vidíme delenie spoločnosti na dve skupiny s tým, že stred akoby neexistoval. Sústavne sa vyostrujúce protipóly v diskusiách vo verejnom priestore, pri osobných rozhovoroch, ale aj u politikov a v médiách spôsobujú snahu radikalizácie obidvoch strán.

Mnohé médiá manipulujú informácie, alebo zverejňujú len to, čo vyhovuje vydavateľom alebo ich redaktorom. Ďalšie to, čo prináša najviac čitateľov ako napríklad hoaxy, neoverené informácie a vlastne všetko to, čo je určené pre mentálne najjednoduchšieho čitateľa a diváka.

Nechceme byť takí ako oni a neriešime kto je za čo zodpovedný a komu čo vyhovuje.

Prinášame informácie z rôznych médií, blogov a sociálnych sietí, ktoré si myslíme, že stoja za prečítanie.

Vytvorenie názoru nechávame na vás...

Odporúčame

spot_img