ÚvodAktuálna situáciaLipšic: (SNÁĎ) POSLEDNÝKRÁT K MOJEJ NEHODE

Lipšic: (SNÁĎ) POSLEDNÝKRÁT K MOJEJ NEHODE

Zdieľať článok

Daniel Lipšic

V súvislosti s dopravnou nehodou podpredsedu parlamentu začali viacerí predstavitelia vládnej koalície (ako aj iné osoby) spochybňovať vyšetrovanie mojej dopravnej nehody zo septembra 2016. Považujem to, vzhľadom na aktuálne okolnosti, za prejav neuveriteľnej perfídnosti prameniaci z nenávisti, strachu a pomsty.

1. K času nehody
Každý kto vyšetroval (alebo obhajoval) trestnú vec, kde boli zaistené kamerové záznamy (okrem detektíva Orieška), vie, že len výnimočne ukazujú presný čas. V prípade mojej nehody boli zaistené dva kamerové záznamy – jeden zaznamenal moje vozidlo pred nehodou v čase 19:59 hod. a druhý v čase 20:14 hod. Je tomu tak práve preto, že takmer všetky kamerové záznamy obsahujú časový posun a nie sú presne nastavené na aktuálny čas. Presnejší čas obsahuje analýza môjho mobilného telefónu, kde aj z kamerového záznamu vyplýva, že som bezprostredne po nehode telefonoval (na linku 112) pri tele poškodeného, ktorému som sa snažil poskytnúť prvú pomoc. Čas prvého volania je 20:03:52 hod. (volaní na linku 112 boli celkovo tri, keďže som mal zapnutý v aute „handsfree“ režim, a keď som volal kľačiac pri tele poškodeného, tak zvuk som mal v aute, takže som musel ísť „handsfree“ najskôr vypnúť). Aj z uvedených dôvodov (dôkazov) ustálil vyšetrovateľ čas nehody na cca. 20:05 hod. (v uznesení o vznesení obvinenia) a následne aj prokurátor v obžalobe.

2. Skúška na alkohol
Bezprostredne po nehode som urobil opakovanú dychovú skúšku s negatívnym výsledkom. Keďže som tušil, že moju nehodu sa budú snažiť akýmkoľvek spôsobom spochybniť, tak som po vykonaní prvotných úkonov (stále na mieste činu) požiadal prítomnú policajnú hliadku (asi o 22:00 hod.) o vykonanie aj krvnej skúšky. Povedali mi, že na to nie je dôvod, pretože som mal opakovanú dychovú skúšku negatívnu. Keďže som na tom trval, oznámili mi, že si krvnú skúšku za daných okolností budem musieť zaplatiť, a privolali ďalšiu policajnú hliadku (asi PMJ), ktorá ma zaviezla do Fakultnej nemocnice na Mickiewiczovej ulici. K odberu krvi prišlo o 23:00 hod.

3. Druhý mobil
Znalecké skúmanie preukázalo, že som v čase nehody nepoužíval svoj mobilný telefón. Vznikla tak legenda, že v aute som mal druhý mobil, ktorý som v čase nehody používal. Približne 25 rokov používam jeden mobilný telefón (s rovnakým číslom), a nikdy v živote som nedisponoval dvomi mobilnými telefónmi. Môžu to potvrdiť stovky ľudí, s ktorými som bol v kontakte. Samozrejme, preukázať, že neexistoval druhý mobil je absurdné – preukazovať reálnu neexistenciu určitej skutočnosti je totiž nemožné.

4. Priebeh vyšetrovania
Niekoľko dní po mojej nehode boli do médií „anonymne“ zaslané kamerové záznamy z mojej nehody. Nikdy som proti tomu nenamietal, pretože kamerové záznamy jednoznačne potvrdili, čo som hovoril už na mieste činu (keď tam prišli prvé médiá). Známe je aj zmarenie konania o dohode o vine a treste, kedy vtedajšie vedenie Generálnej prokuratúry neumožnilo dozorujúcemu prokurátorovi uzavrieť so mnou dohodu o vine a treste. Následne boli výrazne zmenené interné predpisy prokuratúry o dohodovacom konaní (ktoré sa v danom čase výrazne znefunkčnilo), pričom dodnes každý na prokuratúre vie, že to bolo len kvôli mojej dopravnej nehode.

5. Vzdanie sa mandátu
Deň po nehode, dňa 20. 9. 2016, som mal tlačovú konferenciu, kde som sa k dopravnej nehode vyjadril, prisľúbil som maximálnu súčinnosť pri vyšetrovaní, ako aj snahu pomôcť rodine zosnulého. Dňa 21. 9. 2016 som oznámil, že nasledujúci deň sa vyjadrím k vzdaniu sa mandátu. Dňa 22. 9. 2016 som sa vzdal mandátu poslanca Národnej rady.

6. Výška trestu
Do konca života si budem vyčítať vlastnú nepozornosť, ktorá bola jednou z hlavných príčin tejto tragédie. Rovnako som už povedal, že v prípade záujmu médií, im umožním nahliadnutie do znaleckých posudkov (znalcov pribratých vyšetrovateľom), ktoré potvrdzujú okolnosti nehody. Z dôvodu opakovaných útokov na moju osobu, týkajúcich sa mojej nehody, však asi už nastal čas povedať veci na rovinu. Nikto na Slovensku nedostal za daných okolností nehody tak prísny trest, ako som dostal ja. Vie to celá právnická obec, a predpokladám, že to vedia aj mnohí politici. Trest som napriek tomu považoval za spravodlivý a s pokorou som ho prijal.

Na záver už len jedna poznámka. V čase mojej dopravnej nehody bol predsedom vlády Róbert Fico, ministrom vnútra Róbert Kaliňák a prezidentom PZ Tibor Gašpar. Je preto ďaleko za hranicou absurdnosti tvrdiť, že moja dopravná nehoda nebola dostatočne vyšetrená.

Za perfídne však považujem najmä tvrdenia (náznaky), na ktoré neexistuje žiaden dôkaz, a ktoré nie sú absolútne ničím podložené: čo ak za neho „fúkal“ niekto iný, čo ak vymenili krv, čo ak tam bol druhý mobil?

Z dôvodu, že viaceré osoby spochybňujú podobnými „úvahami“ okolnosti mojej dopravnej nehody, umožním im sa k danej veci vyjadriť pred príslušnými orgánmi. Keďže táto téma aktuálne rezonuje v súvislosti s dopravnou nehodou podpredsedu parlamentu, bude to pre mňa teraz prioritné.

FOTO: Prikladám k času nehody fotky z uznesenia o vznesení obvinenia a zo znaleckých posudkov z cestnej dopravy a z kriminalistickej informatiky.

zdroj: FB

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

O nás

V súčasnej dobe stále viac vidíme delenie spoločnosti na dve skupiny s tým, že stred akoby neexistoval. Sústavne sa vyostrujúce protipóly v diskusiách vo verejnom priestore, pri osobných rozhovoroch, ale aj u politikov a v médiách spôsobujú snahu radikalizácie obidvoch strán.

Mnohé médiá manipulujú informácie, alebo zverejňujú len to, čo vyhovuje vydavateľom alebo ich redaktorom. Ďalšie to, čo prináša najviac čitateľov ako napríklad hoaxy, neoverené informácie a vlastne všetko to, čo je určené pre mentálne najjednoduchšieho čitateľa a diváka.

Nechceme byť takí ako oni a neriešime kto je za čo zodpovedný a komu čo vyhovuje.

Prinášame informácie z rôznych médií, blogov a sociálnych sietí, ktoré si myslíme, že stoja za prečítanie.

Vytvorenie názoru nechávame na vás...

Odporúčame

spot_img