ÚvodAktuálna situácia"Štát chce zbúrať pamiatky, ani nevie prečo." Podpíšte petíciu v článku

„Štát chce zbúrať pamiatky, ani nevie prečo.“ Podpíšte petíciu v článku

Zdieľať článok

Čierne diery

ZASTAVTE TO 🔴 ŠTÁT CHCE ZBÚRAŤ PAMIATKY, ANI NEVIE PREČO

Neveríme vlastným očiam, čo sa to zas na Slovensku deje. Štát chce zbúrať vlastné kultúrne dedičstvo a nemá na to ani žiadny veľký dôvod. Ide o celý rad industriálnych stavieb v obci Plešivec na Gemeri, z ktorých najstaršie sú z prelomu 19. a 20. storočia.
O týchto pamiatkach sme písali v našich knihách od roku 2015. Patria medzi posledné ohrozené druhy z industriálnej éry. Takých už na Slovensku nemáme veľa. A rozhodne nie sú v beznádejnom stave, hoci už dlhšie chátrajú bez využitia – v majetku štátu, v správe Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).

Podľa oficiálneho vyjadrenia pamiatkarov by ich stačilo ošetriť, aby do nich nezatekalo, kým sa nenájde nový účel. Aj preto nás správa o búraní v Plešivci prekvapila. Pre lokalitu nie je známy žiadny špeciálny zámer. V tejto časti Gemera sa nedá hovoriť o veľkom tlaku investorov na pozemky. A predsa – štátne železnice chcú vynaložiť pomerne veľké financie na to, aby zbúrali súbor stavieb. Namiesto toho, aby sa ich pokúsili oživiť ako súčasť vlastnej histórie. Uvoľnené pozemky pri železnici potom uvažujú ponúknuť na predaj alebo na prenájom.

Budovy nemajú pamiatkovú ochranu podľa zákona, preto je možné ich zbúrať – alebo upraviť na nové využitie. Pamiatkari však veľmi dobre poznajú ich hodnoty. Najstaršia budova bola postavená ako parný alebo elektrický valcový mlyn od rožňavského staviteľa Nándora Szilvássyho. Po znárodnení sa mlyn stal skladom obilnín. V časti objektu fungovala parketáreň. V ďalšom objekte bol kultúrny dom Plešivca. V ďalšom napríklad závodná kuchyňa. Najstaršiu éru železníc, keď ešte fungoval parný pohon, dodnes pripomína vežový vodojem, jeden z najhodnotnejších na Slovensku.

Ešte stále nie je nič rozhodnuté a štátne železnice zatiaľ nepodpísali zmluvy o búraní. Aj preto vás chceme poprosiť zdieľať túto správu s odkazom na petíciu.

Podobných industriálnych pamiatok sme si už na Slovensku zbúrali priveľa. Tieto sú vo vlastníctve štátu, teda nás všetkých. Štátne železnice ich môžu zakonzervovať ako súčasť vlastnej histórie. Aspoň zatiaľ, kým im nedokážu nájsť nové využitie. Vo svete je množstvo príkladov.

Podpíšte petíciu – https://www.peticie.com/peticia_za_zachovanie_historickych_industrialnych_objektov_pri_elezninej_stanici_v_pleivci

zdroj: FB

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

O nás

V súčasnej dobe stále viac vidíme delenie spoločnosti na dve skupiny s tým, že stred akoby neexistoval. Sústavne sa vyostrujúce protipóly v diskusiách vo verejnom priestore, pri osobných rozhovoroch, ale aj u politikov a v médiách spôsobujú snahu radikalizácie obidvoch strán.

Mnohé médiá manipulujú informácie, alebo zverejňujú len to, čo vyhovuje vydavateľom alebo ich redaktorom. Ďalšie to, čo prináša najviac čitateľov ako napríklad hoaxy, neoverené informácie a vlastne všetko to, čo je určené pre mentálne najjednoduchšieho čitateľa a diváka.

Nechceme byť takí ako oni a neriešime kto je za čo zodpovedný a komu čo vyhovuje.

Prinášame informácie z rôznych médií, blogov a sociálnych sietí, ktoré si myslíme, že stoja za prečítanie.

Vytvorenie názoru nechávame na vás...

Odporúčame

spot_img